SCMC Message Forum  
Go Back   SCMC Message Forum > SVT Platforms > '03-'04 Cobra Forum
User Name
Password

Register FAQ Members List SCMC Calendar Search Today's Posts Mark Forums Read

Reply
 
Thread Tools Search this Thread
Old 12-24-2008, 04:34 PM   #1
Exposed
Registered User
 
Exposed's Avatar
 
Join Date: Dec 2006
Location: Katy, Texas
Posts: 46
Howling Sound....

As the weather has gotten cooler here, when I start the Cobra, I hear a howling from the engine. Once it warms up, it seems to disappear. I went to the dealer and picked up both new belts. Car has 60,000 miles so thinking it was the belts.. I changed the front one and did not correct the problem. All pulleys turn freely (Billet Flow pulleys) so don't think it is coming from the front belt. How do you get the inner belt off??? I can barely see it from the top of the engine.... The biggest problem it does not do it all the time so when it does, I hop out and pop the hood and it is gone by then... So I have not really been able to listen with the hood up to maybe pinpoint where it is coming. I feel like it is an idle bearing and looks like several of them on the inner belt... Any help would be appreciated...
thanks
__________________
***********************************
2003 10th Anniversary Silver Conv.
Born 7/18/2003
1411 0f 2003
MGW Shifter
Magnaflow Catback Exhaust
Magnaflow Tru-X X-Pipe
JLT Performance Cold Air Intake
LFP Intercooler Heat Exchanger
Billetflow Supercharger Pulley 2.76
Billetflow 4 Pulley Idler Kit
Boost Gauge Overlay
IRS Brace
SCT Xcal2 Tuner
Performance Tune at Triangle Speed Shop (Orange, Texas)
Complete Delrin and Aluminum IRS Bushing/Sway Bar
***********************************
Exposed is offline   Reply With Quote
Old 12-29-2008, 06:57 AM   #2
ausie
Don't let the dog drive
 
ausie's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Kinston, NC
Posts: 1,883
Send a message via MSN to ausie
Just an opinion, if the sound was caused by an idler pulley, it probably would not go away after the engine warms up. I had a similar issue and thought that the bypass valve was sticking on the supercharger since my noise did not go away. The noise was comming from top of the engine (supercharger). (NOTE: the issue I had was randome and occasionally would occur after driving and the engine was warmed up. Only occured when the engine was at idle and not under full load or in boost.) I checked the bypass valve and it was open as it should be. One thing that came to mind was if there was any oil in the supercharger gear case so I pulled the fill plug (with the engine off) and discovered the gear case became pressurized. Once the pressure was released I closed the fill plug since there was plenty of oil in there (use caution if you do this since the air pressure will push out alot of oil). Issue has not returned. Of course this may not be your problem.

Check fluid level in the power steering resivior. Low levels will cause some noise when the engine starts up. Also check the fluid level in your cooling system. Without actually hearing the sound, and where it is comming from makes it hard to suggest anything. You could always get someone else to start the engine while you listen to the engine bay with the hood up. You may be able to capture where the sound is comming from if it makes the noise. Best of luck.
__________________
2004 SVT Cobra, Silver, February 2004
SVT Build # 2485 out of 3768
SLP Loudmouth Cat-back
UPR double lock firewall adjuster
UPR GMS extreme double hook quadrant
Wheels: Ford SVT 10th anniv. wheels (track duty)
SVE 10th anniv. style 17x9F, 10x10.5R
BBS RK Plasma 18x8.5F, 18x10R (retired)


(retired) 2001 black SVT Cobra, October 2001
missed but not forgotten
ausie is offline   Reply With Quote
Old 01-19-2009, 10:49 AM   #3
2004MystiSVT
Registered User
 
2004MystiSVT's Avatar
 
Join Date: Oct 2007
Location: H-TOWN, TEXAS!!
Posts: 129
I have a similar problem with my Cobra, thought it's not a howling sound. Not too long after I changed the upper & lower pulleys and new belts I started getting a squeaky belt sound on a cold start at the blower pulley...but once the engine and belts warm up it goes away...all pulles turn freely and I checked the belt tensioner to make sure it wasn't tighter than it should be...all was ok. For a quick fix I just spray a little STP belt dressing on the belt while it's running and that takes care of it!
__________________
2004 Convertible SVT Cobra Terminator -
MystiChrome
- JLT True Cold Air Intake Kit
- LFP Quick Change Upper Pulley Kit
- LFP Quick Change Lower Pulley Kit
- Bassani BX Catback Exhaust
- H-pipe replaced with X-pipe
- Pro5.0 shifter

"DRIVE FAST...DON'T CRASH!"

Previous Rides
2000 V-6 Mustang ~ Black
2001 V-6 Mustang ~ True Blue
2001 Mustang GT ~ Tropic Green
2002 Mustang GT ~ Mineral Gray
- Accufab Throttle Body & Plenum
- Steeda CAI
- Saleen Under Drive Pulleys
- Steeda Short Throw Shifter
- Flowmaster Exhaust
- Eibach Lowering Springs
2004MystiSVT is offline   Reply With Quote
Reply


Currently Active Users Viewing This Thread: 1 (0 members and 1 guests)
 
Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump


All times are GMT -4. The time now is 10:16 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.5
Copyright ©2000 - 2017, Jelsoft Enterprises Ltd.
Copyright 1999-2017 SCMC, Inc